Costa Toscana gemisine bindiğinizde hemen dikkatinizi çekeceğini düşünmediğim ve belki de ben söylemezsem hiç fark etmeyeceğiniz bir bilgi paylaşacağım sizinle, hazır mısınız? Gemide 13. güverte yok! Aslında sadece gemilerde değil, batıda birçok büyük otelde de bu sayıyı kullanmaya korkuyorlar. Sebebi ise triskaidekafobi, yani 13 sayısının uğursuzluğundan korkmak. Bir batıl inancın gücüne bakın; koca geminin bir katını yok etmeye yetmiş! Her neyse, iyi haber şu ki, Costa Toscana gemisinde 13. katın olmadığını hiç hissetmeyeceksiniz. Asansörde 13 numarayı bulamazsanız şaşırmayın diye yazdım.

Aslında hemen konunun başında gemi turlarından döndüğümde bana en çok sorulan bir soruyu da buradan tekrar cevaplamış olmak istiyorum: Gemi tutuyor mu? Çok gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki gemi tutmuyor! Ben şimdiye kadar, büyük cruise gemilerinde seyahat edip de “beni gemi tuttu” diyenini görmedim. Zira bırakın gemi tutmasını, geminin hareket ettiğini anlamıyorsunuz bile. Ne zaman karaya yanaştı ne zaman demir aldı anlamak çok güç. Hatta bir seferinde geminin limandan ayrılışını izlemek istedik ve daha bir saatin olduğunu zannettiğimiz için cam kenarında oturup bir şeyler içerek saatin gelmesini beklemeye başladık. Yarım saat kesintisiz sohbetin ardından kafamı çevirdiğimde, artık bağlı olduğumuz bir limanın olmadığını fark ettim. Limandan ayrılmışız ve ruhum duymamış…
Hadi şimdi de gelelim detaylara. Bu yazıda size Costa Toscana gemisini yaşatacağım. Yani daha gitmeden, daha önce gidip seyahat etmişsiniz gibi Costa Toscana gemisi hakkında bilgi sahibi olmanızı hedefliyorum.
KABİNLER
İlk olarak, bence en önemli konu olan kabinlerden başlayalım. Costa Toscana gemisi birkaç farklı çeşitte kabine sahip: İç Kabin, Dış Kabin ve Balkonlu Kabin, Teraslı Kabin, Suit ve Grand Suit. Ama bunlar da kendi içlerinde çok farklılıklar gösteriyor. Ben önce kabinleri ve farklılıklarını anlatayım, sonra da ben hangisinde kaldım ve tecrübelerim neler oldu onları da sizinle paylaşacağım.
İç kabin, ortalama 13m2 – 15 m2 boyutunda, penceresi olmayan bir oda düşünün. İçerisi mavi ve tonlarında dizayn edilmiş gayet güzel. Banyo ve tuvalet için de küçük bir alan ayrılmış. Ayrıca dolaplar da iki kişi için yeterli ancak valizleri koymak için ekstra yer bulmak güç. Bu nedenle, yeterli yüksekliğe sahip yatakların altına koyabilirsiniz. İç kabinler şu katlarda bulunuyor: 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17. Maksimum 4 yolcu konaklayabiliyor. Gemide toplam 824 adet iç kabin var.
Eğer klostrofobiniz yoksa ve tek başınıza ya da iki kişi olarak ekonomik bir şekilde seyahat etmek istiyorsanız iç kabini değerlendirebilirsiniz. Ancak eğer rahatlığınızı ön plana koyuyorsanız kesinlikle bu kabinlerin havalandırma sorunlarının balkonlu kabine göre çok daha fazla olduğunu da bilmelisiniz.
Biz de iç kabinde konakladık. Bir sonraki seferde iç kabini tercih etmek istemem çünkü 2 yetişkin 1 çocuk olarak konakladığımızda ayakta duracak alan oldukça küçüktü. Üç kişinin aynı anda kabinde dolaşması zaten imkansız. İç kabinlerde çocuğun kalacağı yataklar ranzalı ve portatif, yani açılıp kapanıyor. Ama bazı iç kabinlerde ilave yataklar portatif değil, yani sabit ve kapanmıyor. Örneğin bir yolcumuzun kabininde kendi yatakları haricinde kapanmayan ranza da olduğu için kullanım alanları çok daralmıştı. O yüzden gemi resepsiyonunda talep ederek kabini değiştirmek zorunda kaldık.
Bu arada kabin değiştirmek istediğinizde bu mümkün oluyor mu diye merak ediyor olabilirsiniz, bu soruyu da cevaplamak istiyorum. Prosedür şöyle işliyor. Eğer mümkün olan bir müsait kabin varsa öncelikli olarak o kabini size gösterip onayınızı alıyorlar. Siz kabini gördükten sonra onay verirseniz mümkün olan en kısa zamanda o kabine transferinizi gerçekleştiriyorlar. Resepsiyon saat 07.00-00.00 arasında açık ve sürekli en az 5 – 6 kişi resepsiyonda size yardımcı olmak için bulunuyor. Tabi gemi prosedürleri çok fazla olduğu için soru sormak ya da yardım istemek için gelen de fazla oluyor. Biz resepsiyonu daha hiç boş görmedik ama bu konuda müşteri memnuniyetini üst sıralarda konumladıkları belli çünkü en fazla 10 dakika içinde size yardımcı olacak birine mutlaka ulaşıyorsunuz.
Dış kabin, ortalama 17 m2 boyutlarında, dışarıyı görebileceğiniz, açılmayan bir penceresi olan kabin türü. Benim klostrofobim var kapalı alanda duramam ama balkona da ihtiyacım yok, zaten tüm gün gemide dolaşacağım diyorsanız bu kabini tercih edebilirsiniz. Ama iç kabindeki havalandırma problemi ile burada da karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu kabinler; 4. ve 5. katta bulunuyor. Burada da, tıpkı iç kabin gibi, maksimum 4 yolcu konaklayabiliyor. Bu, gemide en az bulunan kabin türlerinden biri. Gemide toplam 164 dış kabin bulunuyor.
Costa Toscana’daki balkonlu kabin sayısı 1510. Balkonlu kabinler de 14 m2 ile 24m2 arasında değişiyor. Bu kabinlerin en az 3m2’lik de balkonu oluyor. 5, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16 ve 17. katlarda bulunuyor. Eğer temiz hava almak istiyorsanız, kendi seyir alanınız olsun istiyorsanız, balkon keyfi yapmayı tercih ediyorsanız bu kabin tam size göre olabilir. Bundan sonraki seyahatlerimde balkonlu kabini tercih edeceğim kesin. Balkonlu kabinler de birkaç farklı şekilde oluyor. Yani kabin boyutu değişmese de şekli değiştiği için kullanım keyfi de değişebiliyor. Bazı balkonlu kabinler geminin yan tarafında olurken bazıları geminin arka tarafında. arka tarafa bakan balkonlu kabinlerde gemi giderken seyir çok daha keyifli olabilir.
Gemide 106 adet de teras balkonlu kabin olarak tanımlanıyor. Bu kabinlerde adından da anlaşılacağı gibi balkonun üstü kapalı değil açık. Tepeden bakanlar balkonu görebiliyorlar.
Şimdi gelelim suit (20 adet) ve grand suit (8 adet) kabinlere… Buralar tamamen özel kabinler. Sizi geminin diğer yolcularından ayırıyor. Kabininize girdiğiniz anda farkı hissetmeye başlıyorsunuz çünkü kabinde sizi bir şampanya bekliyor. Özel uşağınız, özel bir restoranda her akşam rezerve edilen yeriniz, kabininizdeki jakuziniz ve birçok küçük ikramla farkını çokça ortaya koyan kabinler bunlar. Tatilinizi süper lüks bir yüzen otelde yapıyor gibi hissedeceksiniz.
Bu kabinleri kullananların gemide gezdikleri alanlar bile ayrı. Onlar diğer yolcuları hiç görmeden tüm bir tatili bitirebilirler. Ben tabii ki bu alanı hiç görmedim ve dolayısıyla deneyimlemedim ancak 6600 kişilik bir geminin kalabalık bölümlerine hiç girmeden huzur içinde bir tatil deneyimi hiç de fena olmazdı.
Tüm kabinlerde iç donanım standart. Yani saç kurutma makinesi, televizyon, kasa, havlu tüm kabinlerde var. Mini bar ise sadece suitlerde var. Diğer kabinlerde mini bar yok. Eğer sağlık sebebiyle soğuk bir şekilde saklamanız gereken ilaç, iğne vs gibi bir eşyanız varsa resepsiyondan buz torbası isteyebiliyorsunuz.
Kabinimin konumunu kendim seçebilir miyim?
Eğer bir paket tur yolcusuysanız, yani aldığınız hizmete gemide konaklama, uçak biletleri, transferler dahilse o zaman kabinleriniz için muhtemelen grup yeri alınmıştır. Böyle bir durumda gemi kabin numaralarını kendisi belirliyor ve gitmenize yakın bir tarihte sizlere bildiriyor.
Ancak isterseniz aynı bir otelden rezervasyon yaptırır gibi gemiden de rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. O zaman isterseniz yine kabinin konumunu seçmeyi gemiye bırakabiliyorsunuz. Ya da biraz daha ücret ödeyerek kabin numaranızı gemi planından kendiniz de seçebiliyorsunuz. Tabi böyle bir durumda sizinle birlikte bir Türk grupla seyahat etmek yerine, bireysel olarak seyahate çıkmış oluyorsunuz.
YEME & İÇME
Gemide tam 22 restoran, 19 tane de bar ve salon var. Peki biz, yemeklerimizi hangisinde, nasıl yiyebiliyoruz? Öncelikle ücrete dahil olan restoranlarda yemek istiyorsanız iki alternatifiniz var: Ya açık büfede yiyeceksiniz ya da alakart restoranda.

Peki alakart restoran ile açık büfe restoran arasındaki farklar neler?
- Açık büfede tabağınızı siz doldurmak zorunda olduğunuz için büfeleri tek tek dolaşmalısınız. Yani servisinizi kendiniz yapmalısınız. Ama alakart restoranda masanıza oturursunuz, garsonlar gelir ve size menüden seçim yaptırırlar: Başlangıçlardan bir tane (genelde her bölümde dört seçenek içinden bir tane seçersiniz), birinci ana yemekten bir tane, ikinci ana yemekten bir tane ve tatlılardan bir tane. Sonra adım adım bu yemekler gelir. Yani daha keyifli ve daha az kalabalıkta yemek yiyebilirsiniz.
- İçecek paketi almasanız da açık büfede bardakta aldığınız suya ücret ödemezsiniz. Ancak alakartta aldığınız su dahil tüm içeceklere ücret ödersiniz.
- Akşam yemeği için açık büfede saatler çok daha esnek ancak alakart restoranda bir oturum saatiniz var ve o saati en fazla yarım saat geçirebilirsiniz. Gemide akşam yemeği için iki farklı oturum var: Biri saat 19.00, diğeri ise 21.00. Biz Türkler olarak genelde 19.00 oturumunu alıyoruz çünkü yeme alışkanlıklarımız bu şekilde. 19.30 sonrasında alakart restorana kabul edilseniz dahi tüm yemekleri ful almanız zor olur çünkü en geç 20.30’da alakarttan çıkmanız beklenir. Siz çıktıktan sonra masanız, 21.00 oturumu için yeniden temizlenir ve hazırlanır.
- Alakartta menüde sunulanlardan seçim yaptığınız için tatlı dahil toplamda 16 çeşit yiyecek sunulur. Bunun yanında bir de her zaman olanlar var; bazı salatalar ve doğu yemekleri listede vardı. Ama açık büfede bundan çok daha fazlasını bulabilirsiniz.
- Açık büfede her zaman oturmak için düzgün bir yer bulamayabilirsiniz, hatta bazen kalabalıktan yemek yeme keyfiniz bile kaçabilir. Alakart restoranda ise (akşam yemekleri için konuşuyorum) oturacağınız masa her zaman belli. Size servis yapan garsonunuz da her zaman aynı olur. Sabah kahvaltısı ve öğle yemeklerinde ise masanız belli değil ancak her zaman alakartta oturacak masa bulmak, açık büfede oturacak masa bulmaktan daha kolay.
Açık büfe geminin 8. katında bulunuyor. Alakart ise 5. ve 6. katlarda bulunuyor. Siz kabininizi aldığınız anda alakartta masanız zaten ayrılıyor, o gece açık büfede mi yoksa alakartta mı yemek istediğiniz ise tamamen sizin kararınız. Yani, “sen 2 akşamdır alakartta yemedin hakkın öldü” diye bir durum yok. Kaç gece konaklayacaksanız o kadar süre boyunca öğle ve akşam yemekleriniz için alakartta oturacağınız masa hazır ve oturumunuz başladıktan yarım saat sonrasına kadar size rezerve.
Şimdi gelelim ücretli restoranlara: Öncelikle gemide Michelin Yıldızlı şeflerin menülerini hazırladığı bir restoran da var. Ben bunu duyunca oldukça heyecanlanmıştım ama maalesef Archipelago adındaki bu restoranda yiyemedik.
Hangi katta hangi restoran var?
- L’Oliveto Restaurant – 5. kattaki alakart restoran (ödediğiniz ücrete dahil)
- La Maremma Restaurant – 6. katta (ödediğiniz ücrete dahil)
- Le Anfore Restaurant – 6. katta
- L’Argentario Restaurant – 6. katta
- Il Vigneto Osteria – 7. katta (ödediğiniz ücrete dahil)
- Sushino at Costa – 7. katta
- La Sagra dei Sapori Restaurant – 8. kattaki açık büfe restoran (ödediğiniz ücrete dahil)
- Pizzeria Pummid’Oro – 8. katta
- Teppanyaki Restaurant – 8. katta
- Ferrari Spazio Bollicine – 8. katta
- Bellavista-Élite Suite&Club Restaurant – 8. katta
- Archipelago – 8. katta
- Squok Restaurant – 16. katta
- The Salty Beach Street Food – 16. katta
- Kiki Poke – 17. katta
- Green-Healthy Food @ Costa – 18. katta
Hangi katta hangi bar var?
- Caffè Vergnano 1882 – 6. katta
- Leonardo Gran Bar – 6. katta
- Sunset Bar-Infinity – 7. katta
- Heineken Star Club & Bistro – 7. katta
- Granducato Bar – 7. katta
- Campari Bar – 7. katta
- Il Mattino Bar – 7. katta
- Kartell Cafè – 8. katta
- Gelateria-Cioccolateria Amarillo – 8. katta
- Bar Sport – 8. katta
- Aperol Spritz Bar (Indoor) – 16. katta
- La Spiaggia Beach Bar – 16. katta
- Aperol Spritz Bar (Outdoor) – 17. katta
- Nutella at Costa – 17. katta
- Orizzonte Bar – 18. katta
- Versilia Bar – 18. katta
Ücretli restoranlarda yemek yemeli miyim?
Biz dört farklı yerde ücretli olarak yemek yedik. Birincisi Sushino at Costa. Sushino at Costa’da hem fiyatlar hem de lezzetler çok iyi. Eğer suşi seviyorsanız çok uygun fiyata müthiş lezzetler deneyimleyebilirsiniz. Mesela 12’li sushi, happy hour’da yani öğle saatlerinde 12 Euro. Eğer take away olarak kutuda almak istiyorsanız da 8 Euro.
Bir diğeri Nutella at Costa ise bizim hemen hemen her gün uğradığımız ücretli bar oldu. Orada çilekli, muzlu, kremalı ve Nutella’lı krep yemeye bayıldık. Nutella at Costa’da deneyimleyeceğiniz birbirinden farklı 7-8 lezzet bulabilirsiniz. Bizim yediğimiz ortalama 5 Euro kadardı.
Kiki Poke, son yıllarda özellikle Avrupa’da çok moda olan poke kasesi yapılan bir bar. Burada önce bir çeşit pirinç seçiyorsunuz. Üstüne karides ya da somon gibi bir deniz ürünü ekliyorsunuz. Avokado, yeşillik, susam, kuruyemiş ve farklı soslarla istediğiniz kaseyi hazırlayabiliyorsunuz.

Geminin en keyifli alanlarından biri de Heineken Bar. Burada genellikle aynı müzisyen akşamları rock ve metal parçaları çalıyor. Siz de bir taraftan müzik dinlerken bir taraftan da bar menüsündeki hamburger ya da ızgaralardan yiyebiliyorsunuz.
İçecek paketi almak karlı mı?
Gemide, açık büfede aldığınız su ve sabah kahvaltılarında makinadan aldığınız çay ve kahve haricindeki tüm içecekler ücretli. Siz, her aldığınızı ayrı ayrı ödemeyi seçebilir ya da gemiye girerken aldığınız içecek paketi ile tatiliniz boyunca dilediğiniz gibi sınırsızca içecekleri deneyimleyebilirsiniz. Peki hangisi daha avantajlı?
Gemideki içeceklerin ücreti, Türkiye’deki fiyatlardan farksız. Hatta çoğu şehrimizde artık bu fiyatlara içecek tüketemiyoruz bile. Mesela bir bira 3-4 Euro, kokteyller 6 ile 10 Euro arasında, çay ve kahveler 2-3 Euro, su ortalama 3 Euro. Eğer gün içinde gemide çok fazla zaman geçirmeyecekseniz ve çok fazla içecek tüketmiyorsanız bir haftalık tatilinizde içecek paketi almadan daha karlı olabilirsiniz. Paket kullanılabilirliği ve fiyatı, yolculuk süresine ve varış noktasına bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor ancak bir haftalık tatil için kişi başı 250 Euro gibi bir rakam ödeyebilirsiniz. Tabi bir kabinden sadece bir kişi alsın diğerlerine ısmarlasın gibi bir durumu aklınızdan bile geçirmeyin çünkü bir kabinden sadece bir kişinin içecek paketi alması mümkün değil, ya tüm kalanlar birlikte alacak ya da kimse almayacak. Eğer arkadaşlarınızla birden fazla kabinde yolculuk yapacaksanız ve hepimiz almayalım diye düşünüyorsanız da kısa sürede birkaç içecek alındığında bunu hemen tespit ediyorlar, bunu da bilmelisiniz.
Gemide nakit ya da kredi kartı geçiyor mu?
Gemi seyahatiniz boyunca, gemi içinde cash ya da kredi kartı kullanamıyorsunuz. Gemiye binerken size bir Costa kart veriyorlar. Çocuklar dahil, konaklayan herkesin kendine ait bir kartı oluyor.
Costa kart ne işe yarar?
Bu kart sizin hem kimliğiniz, hem pasaportunuz, hem kredi kartınız hem de oda kartınız. Gemideki her türlü işlemi bu kartla gerçekleştiriyorsunuz ve bunun dışında herhangi bir kredi kartı ya da cash para geçerli değil.
Gemiye bindiğiniz gün size Costa kartı verirlerken pasaportlarınızı da alıyorlar. Yani şehirde dolaşırken de Costa kartınız sizin kimliğiniz ve pasaportunuz olacak. Sadece gemi içinde değil, dışarıda da kartınızı kaybetmemenizde fayda var. Kaybederseniz ne olur diye merak ediyorsanız onu da birazdan anlatacağım.
Peki, bu karta nasıl para yüklüyorsunuz?
7. katta bulunan resepsiyonun olduğu yerde nakit ve kredi kartı ile Costa kartınıza para yükleyebileceğiniz makinalar bulunuyor. Siz kartınıza dilediğiniz kadar para yükleyebilirsiniz. Ancak ilk seferinde en az ortalama 300 Euro kadar yüklemenizde fayda var çünkü gemi her gün, kişi başı 11 Euro servis bedelini de yine bu karttan çekiyor. Aile olarak konaklıyorsanız tüm ücreti tek bir karttan çekebilir. Diyelim 3 kişilik bir ailesiniz, o zaman her gün kartınızdan 33 Euro kadar kesiyor.
Geminin 2. gününde kartınıza ortalama 300 Euro kadar depozito yatırmanız gerekiyor, aksi halde kartınız bloke olabilir. Kartınızın bloke olması da gemiden ayrılamazsınız demek oluyor. Çünkü gemiye her biniş ve inişte kontrolden geçiyorsunuz ve görevliler kartınızı okuyor, herhangi bir bloke durumunda sizi tekrar resepsiyona göndererek işleminizi halletmeniz gerektiğini söylüyorlar.
Gemiye binişlerde ayrıca bir de tüm eşyalarınız x-ray’den geçiyor. Bunun sebebi de gemiye yasaklı madde ya da ürün sokmanızı engellemek. Şu konuda sizi uyarmalıyım, durduğunuz şehirlerden alkol alıp gemiye sokmaya çalışmamalısınız çünkü x-ray’de bunu tespit ediyorlar ve sizden alıyorlar. Gemiyi terk ederken son gün size bu eşyalarınızı geri veriyorlar ancak gemi boyunca bu ürünleri maalesef kullanamıyorsunuz.
Ya Costa kartınızı kaybederseniz ne olur?
Yukarıda da yazdığım gibi bu kart sizin her şeyiniz, yani ona çok iyi bakmalısınız. Ancak oldu da kaybettiniz, o zaman ne oluyor? Aslında işlem çok basit, resepsiyona gidiyorsunuz ve kartınızı yeniden çıkarıyorlar. Eğer içinde bakiye varsa o da yeni kartınıza aktarılıyor.
Eğer kartınız yoksa gemiden çıkamayacağınız için çıkmadan önce kartınızı iyice kontrol edin. Kart yoksa hızlı bir şekilde resepsiyondan yenisini çıkarın ki zaman kaybetmeyin.
Costa uygulamanızdan kartınızda ne kadar para olduğunu, şimdiye kadar ne harcadığınızı görebilirsiniz. Ara ara orayı kontrol ederek bakiyenizi görmenizde ve eğer eksikse bir restorana ya da bara oturmadan önce bakiyeyi tamamlamanızda fayda var. İçindeki bakiye biter bitmez kart uyarı vermiyor, eksi 30, 40 Euro’ya kadar kullanmanıza izin veriyor ama daha sonra sizden bu ücreti yatırmanızı bekliyorlar elbette.
Costa uygulaması nedir?
Costa gemileriyle bir tura katılmadan önce Costa uygulamasını telefonunuza indirebilirsiniz. Uygulamayı indirip rezervasyon numarası ile giriş yaptıktan sonra gemiye binmenize ne kadar kaldığını ana ekrandan göreceksiniz. Ardından gemiye bindikten sonra geminin Wi-Fi ağına bağlanarak bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Gemi Wi-Fi ağı sadece bu uygulama için ücretsiz.
Uygulamanın içinde neler bulacaksınız?
Gemide olan tüm barlar, restoranlar, eğlence merkezleri, alışveriş alanlar ve çok daha fazlasını buradan görebileceksiniz. Aynı zamanda yaklaşan etkinlikleri ve hangi alanın ne zamana kadar açık olduğunu da yine buradan görebileceksiniz. Ayrıca o gün geminin hangi limana saat kaçta yanaşacağı, akşam kaçta o limandan ayrılacağı ve en geç kaçta gemide olmanız gerektiğini de görebiliyorsunuz. Genellikle geminin kalkış saatinden yarım saat önce gemide olmanız gerekiyor.
Eğer uygulamanın size bildirimler göndermesine izin verirseniz yaklaşan etkinlikleri, partileri ve gemide yapmanız gereken şeyleri de size hatırlatıyor.
Aynı zamanda kartınıza ne kadar para yatırdığınızı ve ne kadar harcadığınızı da yine bu uygulamadan takip edebiliyorsunuz. Uygulama bunun dışında ücretli restoranlara rezervasyon yapmanıza da imkan tanıyor.
GEMİDE ALIŞVERİŞ
Gemide alışveriş yapabileceğiniz birçok mağaza var. Ünlü markaların ürünlerini gemide çok avantajlı fiyatlara alabilirsiniz çünkü burada gümrük olmuyor. Gözlükler, saatler, çantalar, mayo bikini gibi deniz malzemeleri, şallar, kıyafetler, ayakkabı ve terlikler gibi birçok ürünü gemi mağazalarından alabilirsiniz. 6., 7. ve 8. katlarda alışveriş yapabileceğiniz mağazaları ve alanları göreceksiniz.
Bu alışverişlerin hepsini de elbette Costa kartınızla gerçekleştireceğiniz için bakiyenizin yeterli olduğuna emin olmalısınız.
GEMİDE CASINO
Gemide bir de casino alanı bulunuyor. Casino’nun yan tarafında aynı zamanda atari oyunları ile de karşılaşacaksınız. Bilmeniz gereken en büyük bilgi şu ki; casino, tüm gemilerde olduğu gibi, gemi açık denize doğru hareket etmeden asla açılmıyor. Burada da yine Costa kartınıza para yükleyerek oyunları oynayabilirsiniz.
Gemide sigara içme alanı var mı?
Gemi güvertesinde sigara alanları oldukça sınırlı. Bu aslında kullanmayanlar için oldukça iyi bir uygulama. Geminin içinde dolaşırken ve hatta güvertesinde gezinirken bile çok fazla sigara kokusuna ve dumanına maruz kalmıyorsunuz. Güverteyi dolaşırken küçük birkaç alanın sigara için ayrıldığını göreceksiniz. Buraları aklınıza not ederseniz her seferinde tekrar tekrar yer aramak zorunda kalmazsınız.
Gemide gala gecesi yapılıyor mu?
Aslında önceden mutlaka bir gece gala gecesine ayrılıyordu ancak artık Costa Toscana’da duyurulan bir gala gecesi olmuyor. Gala gecesinin en heyecan veren tarafı, kaptan ile fotoğraf çektirmekti. Yine bir günü kaptan ile fotoğraf çektirmek isteyenlere ayırmışlar, dilerseniz bunu gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz kendi kameranızla da çekebilirsiniz ancak geminin birçok noktasında bulunan fotoğraf sanatçıları da fotoğrafınızı çekiyor.
Gala gecesi dışında, Costa Toscana’nın olmazsa olmazı White Party ve İtalyan partileri sizi bekliyor olacak. Giderken yanınıza White Party için beyaz kıyafetler ve İtalyan gecesi için kırmızı, yeşil ve beyaz kıyafetler götürmeyi unutmayın! Ayrıca farklı konsept partiler de zaman zaman oluyor. Örneğin biz gittiğimizde bir gece sessiz parti de vardı. Tüm misafirler kendilerine dağıtılan kulaklıklarda çalan müzikle dans ediyorlardı.
Gemi tutar mı?
Gemi seyahatine gitmeden önce en çok merak edilen konulardan biri de bu oluyor; gemi tutar mı? Costa Cruises yolcu gemileri o kadar iyi tasarlanmıştır ki çoğunlukla seyir halindeyken bile geminin hareket ettiğini anlamanız çok zor. Geminin amacı, gemideki çeşitli aktivitelerden ve güvertedeki muhteşem manzaradan ödün vermeden size mümkün olduğunca sorunsuz bir yolculuk sağlamak. Konforunuzu bozacak her türlü sorun için önceden önlemlerini zaten almışlar.
Siz göremezsiniz ama Costa Cruises gemisinde sallanmanın önlemek için dengeleyiciler bulunur ve %1’lik bir eğim bile kabul edilemez olarak kabul edilir. Geminin sabit ve sakin kalmasını sağlamak için ileri teknoloji kullanılarak size karada hissettirecek her detay düşünülmüş.
Ancak çok küçük bir ihtimal de olsa elbette deniz tutması yaşayabilirsiniz. Bunun için yanınıza mide bulantısı için bir ilaç alabilirsiniz. Ama olur da almaz, unutursanız da korkmanıza gerek yok çünkü gemide bir revir bulunuyor ve her türlü şikayetiniz için oradaki doktorlardan destek alabilirsiniz.
Costa Toscana gemisinde tüm gün neler yapabilirsiniz?
Programlarda genellikle bir tam gün gemide seyir halinde oluyorsunuz. Bu hem kara turlarına bir es vererek gemide bol bol dinlenmenizi sağlıyor hem de geminin gün içindeki tüm olanaklarından da faydalanmanız açısından çok iyi oluyor. Peki, tüm gün Costa Toscana’da neler yapabilirsiniz?
GYM
Eğer spor yapmayı seviyorsanız ve tatil boyunca spordan uzak kalmak istemiyorsanız Costa Toscana Gym sizin için çok farklı bir deneyim olabilir. 16. katta bulunan Gym’in manzarasına bayılacaksınız. Bugün belki de hayatınızda yaptığınız en güzel manzaralı spor olarak tarihe geçebilir. Kardiyo makineleri, bisikletler ve benzeri birçok egzersiz ekipmanı ile çok keyifli bir spor sizi bekliyor.
SPA
Costa Toscana gemisinde sauna, buhar odası ve oryantal geleneksel veya tedavi edici masajlar içeren bir spa da bulunuyor. Burada birbirinden farklı masajlar alarak kendinize ya da birlikte seyahat ettiğiniz kişilere hediye edebilirsiniz. Ayrıca manikür, pedikür, manikür ve pedikür ile tarzınızı ve imajınızı değiştirebileceğiniz bir güzellik salonu da var. Özel gecelere burada hazırlanabilir, tatiliniz süresinde kendinizi yenilemek için buradaki alanları kullanabilirsiniz.
Samsara
Samsara Spa, Costa Toscana’nın seçkin güzellik merkezinin adı. En iyi spalarda bulabileceğiniz bakım ve ürünleri burada bulabilirsiniz.
Basketbol ve Futbol Sahası
Geminin 16. katında aynı zamanda bir de basketbol ve futbol alanı bulunuyor. Bu alanlar iki farklı şekilde konumlandırılmamasına rağmen duruma göre grupların isteklerine göre uyarlanıyor.
HAVUZ ve GÜNEŞLENME KEYFİ
16. kattaki kapalı havuz ve 17. ve 18. katlardaki açık havuzların yanlarında bulunan ve güvertenin birçok alanındaki şezlonglarda güneşlenme keyfi yapabilirsiniz. Aynı zamanda geminin 7. katındaki jakuzilerin olduğu yerde de hem güneşlenebilir hem de jakuzi keyfi yapabilirsiniz.
COSTA TOSCANA’DA TİYATRO ve GÖSTERİLER
Geminin merkezinde ve 6., 7., 8. katları kapsayan bir ana gösteri alanı var. 3 katlı kademeli oturma yerleri ile burada her akşam muhteşem şovlar izleyeceksiniz. Şovların hepsi profesyonel bir ekip tarafından aynı anda canlı yayına alınıyor ve dilerseniz kalabalıktan uzakta bir led ekranda ya da direkt odanızdaki Costa Toscana şovlarının gösterildiği kanalda bu gösterileri izleyebilirsiniz.
Peki buranın dışında başka bir yerde gösteri olmuyor mu?
Poltrona Frau Arena (6. Kat): Geleneksel tarzdaki bu gösteri salonu, ortalama iki katlı. Büyük bir dans pisti ve barı var. Burası gece geç saatlerde bir dans mekanı olarak da kullanılıyor.
La Spiaggia Beach Club (16. Kat): Costa Toscana’daki geniş kapalı havuz alanı aynı zamanda bir eğlence mekanı. Sessiz partinin ve Beyaz Gece partisinin gerçekleştiği yer de burası aynı zamanda. Yakındaki Gelato ve burger restoranlarında yemek yiyebiliyorsunuz; burger mekanları sabah altıya kadar açık kalıyor.
Costa Toscana’da çocuklar için ne tür eğlence alanları var?
Tuvalet eğitimi almış (bebek bezine ihtiyaç duymayan) üç yaş üstü çocuklar için yolculuk süresince çeşitli eğlenceli aktiviteler mevcut. Mini Club ve Teen Club sabah 9.00’dan gece yarısına kadar tüm gün açık. Ne yazık ki bizim 6 yaşındaki çocuğumuz buraya girmek istemedi ama prosedür şöyle işliyor; ilk gittiğinizde size bir form doldurtuyorlar. Bu formada birçok sorunun içinde çocuğunuzun alerjisi olan bir şey var mı, çocuğun yüzme aktivitelerine izin veriyor musunuz, çocuk yüzme biliyor mu gibi sorular sizi bekliyor olacak. İçerideki eğlence ekibi, çocukları dört farklı yaş grubuna ayırarak eğlendiriyor: Mini Club (3-6 yaş), Maxi Club (7 -11 yaş), Teen Club Junior (12-14 yaş) ve Teen Club (15-17 yaş).
COSTA TOSCANA HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR ve CEVAPLARI
Costa’nın iletişim merkezini arayarak özel diyetler ayarlayabilirsiniz. Her Costa gemisinde, restoranda servis edilecek özel menüler talep edebilirsiniz: çölyak hastalığı olan kişiler için glutensiz, şeker hastaları için hipoglisemik veya belirli alerjileri veya intoleransı olan kişiler için özel bir menü oluşturulabilir.
Gemide çocuklarınız için mama sandalyesi bulabilirsiniz. Gemide, 3 yaşın altındaki çocuklu aileler öncelikli biniş hakkına sahip. Talep üzerine ve müsaitlik durumuna bağlı olarak müşteri hizmetleri aracılığıyla şunları temin edebilirsiniz: beşik ve karyolalar, bebek banyoları, yemek hazırlama olanağı, restoranda mama sandalyeleri ve biberon ısıtma hizmeti. Gemide ne yazık ki bebek maması veya bebek bezi satılmıyor.
Her gece kapınıza bir seyir defteri bırakılır ve burada, ertesi güne ait programı bulursunuz. Ayrıca uğranacak limanları ve restoran açılış saatlerini de burada bulacaksınız.
Costa Toscana gemi içindeki sıcaklık gayet ortalama bir sıcaklık. Tabi ince bir bluz ya da bazen tişörtle bile içeride dolaşmak mümkün. Ancak ara ara güverteye de çıkabileceğinizi düşünerek yanınıza ince de olsa bir hırka almanızda fayda var.
Kabinizde her gün yenilenmiş havlularla birlikte plaj havlularını da bulacaksınız bu nedenle yanınızda ekstra bir plaj havlusu götürmenize gerek yok. Ancak limanlarda denize girmek istiyorsanız ekstra deniz havlusu almanızda fayda olacak.
Her gemide seyir defterinde belirtilen saatlerde açık olan bir revir ve 24 saat kabin içi sağlık hizmeti bulunuyor. Doktorlar ve hemşireler tarafından sağlanan temel bakım ücretli. Rezervasyon sırasında özel tıbbi ihtiyaçların bildirilmesi gerekmekte.
Hemen hemen tüm cruise gemilerinde olduğu gibi Costa Cruises gemilerinde de hiçbirinde evcil hayvana izin verilmez. Ancak bu durumun bir istisnası var; uygun belgeleri ibraz ettikten sonra, engelli kişiler yararına çalışmak ve/veya görevleri yerine getirmek üzere eğitilmiş bir rehber köpek alabiliyorlar.
GİDERKEN YANINIZDA NELERİ GÖTÜREBİLİRSİNİZ?
Öncelikle duş ürünlerinizin hepsini mutlaka yanınıza alın. Kabinlerde sadece sıvı el sabunu ve duşta da hem duş jeli hem de şampuan olarak kullanabileceğiniz iki ürün var o kadar. Bazı erkekler için bu kadarı gayet yeterli olabilir ama biz kadınlar için bir haftayı kabusa çevirebilir. Durun o zaman bunu bir liste şeklinde yazayım:
- Duş ürünleri
- Kabin içi terlik
- Fön makinası
- Düzleştirici ya da curly cihazı
- White party için beyaz kıyafet ve ayakkabılar
- İtalyan gecesi için beyaz, kırmızı ve yeşil kıyafetler ve ayakkabı
- Eğer ıslak alanları kullanacaksanız (havuz, su parkı, sauna vb) havuz malzemelerinizi götürmeyi unutmayın.

GİDERKEN YANINIZDA GÖTÜRMENİZE GEREK OLMAYAN ŞEYLER
Öncelikle havlu götürmenize asla gerek yok. Sadece bir küçük saç kurutma makinesi benim işimi görür diyorsanız o da her kabinde mevcut. Ayrıca kabinde el sabunu ve bir de duş jeli ve şampuan olarak kullanabileceğiniz ürün de mevcut.
GİDERKEN YANINIZDA GÖTÜRMENİZ YASAK OLAN ŞEYLER
Costa Toscana gemisi şunları asla içeriye sokmanıza izin vermiyor: Ütü, kettle, alkol. Eğer dilerseniz gemide çamaşırhane ve ütü hizmeti alabilirsiniz.
Costa Toscana Gemisinde Neleri Sevdim?
- Öncelikle belirtmeliyim ki bu benim ilk gemi seyahatim değil. Ancak Costa Toscana ile gemi turu daha önce yaptım mı? Hayır, bu ilk oldu. Gemiye ilk bindiğim anda Costa Toscana’nın yeni bir gemi olması çok hoşuma gitti. Her yer pırıl pırıl ve şahaneydi. Tüm tasarım yepyeni ışıldıyordu.
- İkincisi ise kocaman bir gemi olması. Geminin büyüklüğü ulaşım açısından sıkıntı olsa da birçok farklı aktiviteye ulaşabiliyor olmak, farklı restoranlarda yemek yiyebiliyor olmak, farklı barların lezzetlerini deneyebiliyor olmak aslında çok avantajlı hissettiriyor.
- Geminin en sevdiğim köşesi de Nutella Bar oldu. Ben çikolata ve tatlı sevdiğim için burası benim en uğrak noktam oldu. Sevmediğim bölümler kısmında da yazacağım ama söz gelmişken söylemeliyim ki geminin yemeklerini ve özellikle tatlılarını çok sevemedim, o yüzden Nutella Bar benim kurtarıcım oldu.
- Bunun dışında en sevdiğim ikinci bar ise yukarıda da bahsettiğim gibi Sushino at Costa oldu. Sushi seviyorsanız fiyat performans olarak şahane bulduğum bu barın menülerini mutlaka deneyimlemelisiniz. Öncelikle çok taze ve lezzetliydiler, sunumlar da çok hoşuma gitti. Yanında sakeleri yok ama siz masaya oturduğunuzda yan taraftaki bardan garsonu kendi uygulamalarından hemen çağırıyorlar. Bir de yeri, geminin tam ortasında olduğu için zorlarsanız şovları bile izleyebilirsiniz. Şov sonunda giderseniz de burası yine geminin en hareketli bölgelerinden olduğu için kalabalık ve şık bir cadde kenarında yemek yiyormuşsunuz hissiyatı yaratıyor.
- Biz iç kabinde kaldık ama dış kabini de görme fırsatım oldu ve dış kabini çok sevdim. Gayet geniş, yeni ve tasarım olarak da insanı mutlu eden bir kabin. Geminin 7. katındaki jakuzilerden manzarayı seyretmek de eminim şahanedir. Ben bir türlü zaman bulup ya da sıranın bana gelmesini bekleme sabrını gösterip giremedim ama kullananlar çok mutlu görünüyordu.
- Gemideki şovlar da oldukça kaliteliydi. Soluksuz izlediğimiz şovlar ile akşamlarımızı neşelendirdik. Aynı zamanda geminin farklı noktalarında çalan müzisyenler ve gruplar da oldukça kaliteli müzik yapıyorlardı.
- Kabin her gün temizleniyor ve çarşaflara kadar yenilendiği için tertemiz bir odaya giriyorsunuz.
- Odalar çok güvenli ve her odada kasa olduğu için değerli eşyalarınızın kaybolmasından korkmanıza gerek yok.
- Veee valiz toplamak yok! Çok şehirli kara turlarına sık sık gidenler beni daha iyi anlayacaklar çünkü her gün farklı otellerde konaklamak demek, her gün valiz toplamak demek. Costa Toscana ile gezerken de neredeyse her gün başka limanlarda uyanıyorsunuz ama yüzen bir geminiz olduğu için ilk gün yerleştirdiğiniz kıyafetlerinizi son gün topluyorsunuz. Seyahat severler bilirler ki bu çok büyük bir konfor.
Costa Toscana Gemisinde Neleri Sevmedim?
- İlk başta söylemeliyim ki iç kabinde seyahat çok da konforlu değil. Eğer mümkünse balkonlu kabinde konaklamak muhteşem bir deneyim olacaktır. Hem daha geniş, hem de sürekli havalandırabileceğiniz bir kabinde konaklamanızı öneririm. Tabi bunun yanında manzaranın da tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
- Gemi çok kalabalık, bunu hiç beklemiyordum. 6 binin üzerinde yolcu kapasitesi var ve açık büfede yemek yiyecekseniz sizi zaman zaman bir mücadele bekliyor. Evet sıraya giriyorsunuz ama maalesef bu sıra, araya girmeye çalışanlarla ve zaten mevcut olan kalabalıkla biraz uzayabiliyor.
- Gemi yemekleri de beklediğimin çok altındaydı. Elbette güzel ve farklı lezzetler deneyimledik ama geminin kalitesini düşünerek çok daha farklı lezzetler beklediğim kesin.
- Gemide bulunan havuzların hepsi çok küçük maalesef. Ve onlarca insanla birlikte girmek zorunda olduğunuz için de zaten kesinlikle hijyenik olduğunu düşünmüyorum. Kocaman geminin içinde daha büyük bir alan ayrılabilirdi diye düşünüyorum.
İyisiyle kötüsüyle çok güzel yerler göreceğiniz, doya doya dinlenerek gezeceğiniz, geminin her köşesinde başka bir şov, performans ya da gösteri izleyebileceğiniz unutulmaz bir tatil geçireceğinize eminim. Özellikle çocuklu gezmek isteyenler için gemi tatili en doğru tatil şekli olabilir.
Ebru YILMAZ